2013. május 16., csütörtök

Rigó Jancsi és az esendő nők!

Rigojani1
Vajon miért van az, hogy a nők többsége édesszájú? Ezt a remek sütit tuti, hogy nekünk találták ki.
Valószínűleg tisztában volt ezzel Rigó Jancsi, a híres cigány prímás is, mert  Chimay belga herceg feleségének elcsábítása során még egy süteményt is készíttetett neki a Hotel Nemzeti cukrászával. Édes, krémes, csokoládés. A Kávéházi kedvenceink otthon című anyag során, pedig egy mítosz is ledőlni látszik, hiszen otthon is könnyedén elkészíthető, ez a cukrászdai remekmű. Ami viszont a tepsi méretű mennyiséget figyelembe nézve, nem annyira kedvező a kalória számlálóknak.
Akárcsak a ma esti program:
Május 16-án este 7 órakor Rigó Jancsi vakteszt lesz a Hotel Nemzetiben!  A házigazdák Rigó Jancsija mellett kóstolható lesz a váci Desszert Szalon, a győri Matias Cukrászda, a budapesti Horváth Cukrászda, valamint a Sugar! designcukrászda és a cukormentes édességeket készítő Álomsüti Rigó Jancsija is. Bor és pálinkakóstoló mellett kultúrális esemény is lesz,  Barakonyi Zsombor festményeinek tárlatvezetése, személyesen a művésszel. Az esemény Facebook linkje:
A recept pedig itt:
Rigó Jancsi
Hozzávalók a tésztához:
  • 4 tojás
  • 120 g cukor
  • 120 g finomliszt
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 2 evőkanál olaj
  • csipet só
A krémhez:
  • 250 ml édesített cukrászhab (nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható)
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 evőkanál expressz instant zselatinpor
  • + 2-3 evőkanál baracklekvár
A mázhoz:
  • 90 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Egy tálban robotgéppel krémesítsük össze a cukrot a tojásokkal. Keverjük össze a lisztet, a kakaóport, és tegyünk bele egy csipetnyi sót, majd szitáljuk bele a tojásos masszába, és forgassuk össze.
Öntsük a masszát a tepsibe, és kb. 10 perc alatt süssük készre a piskótát. Amikor a piskóta kihűlt, vágjuk kétfelé. Az egyik felét tegyük a tepsibe, ez lesz a süti alja, és kenjük meg lekvárral. A piskóta másik felére tesszük a csokimázat. Ehhez gőz fölött olvasszuk fel az olajba tördelt étcsokoládét, és kenjük a piskótára. Tegyük a hűtőbe, majd nagyjából húsz perc után, amikor már a máz megdermedt, vágjuk nagyobb kockákra (kb. 4x4 cm-esre).
A krémhez robotgéppel verjük fel kemény habbá a tejszínt, közben keverjük bele a zselatinport. Szitáljuk bele a kakaóport és a porcukrot, és óvatosan forgassuk össze.
Kenjük a krémet az alsó lapra, és egyenletesen simítsuk el minden oldalról, majd fektessük egyenként a tetejére a csokimázas piskótakockákat. Tálalás előtt pihentessük a hűtőben néhány órát.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails