2011. augusztus 3., szerda

Egy görög kanalas desszert: risogalo


Folytatódott kulináris Odüsszeiém, Rodosz földjén járva, ismét. 3 éve jártunk már itt, és bármikor visszajönnék. (Lényegében nincs olyan hely Görögországban, ahová ne tudnék ismét visszamenni.)
Szállásadónőnk Mária igazi mediterrán nőtípus, temperamentumos, kissé harsány, nem tűri az ellentmodnásokat (főleg ha az ételek kínálgatásáról volt szó), a reggelinél folyton jött-ment hozta az újabb adag gigantes méretű olívabogyókat, sajtot, péksüteményt, zaftos paradicsomokat.
Mivel családja éttermet vezet mindig megsúgta a napi specialitásokat, friss kardhal grillezve, vagy stifádó nyúlhúsból.
Ez a rizogaló inkább a házi konyha világában kóstolható desszert. Remek hűsítő tejberizs a forró kánikulában!

Risogalo (rizspuding)

Hozzávalók: 1,5 l tej, 1 bögre (2,5 decis) rizs, 3 tojás sárgája, 8 evőkanál cukor, csipetnyi só, őrölt fahéj

Egy edénybe szórjuk  bele a rizst, mossuk át csapvízzel néhányszor. Öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a sót és 4 evőkanál cukrot. Alacsony hőfokon tarttva forraljuk fel. Főzzük addig, amíg a rizs megpuhul.
A tojások sárgáját keverjük krémesre a megmaradt cukorral és öntsük a megpuhult rizshez. Tűzre visszatéve hagyjuk kissé összerottyanni, de már ne forrjon. Töltsük tálkákba és hagyjuk kihűlni. Tegyük hűtőszekrénybe és tálaláskor szórjuk meg fahéjjal bőségesen.

Tipp: itt Rodoszon a desszertekbe előszeretettel tesznek egy kevés mastica nevű cukrot. Ettől kissé pikánsabb lesz talán az íze.

1 megjegyzés:

Petra írta...

A tejberizsnek ez a változata is nagyon finom lehet. A tojástól gondolom könnyedebbé válik az állaga. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails