2011. június 19., vasárnap

Bodzás eperlekvár



Nyár elején mindig oly nagy hévvel kap el a befőzési szenvedély, lelkesen vásárolom a csavaros, formás üvegcséket, felkutatom a szekrények aljáról a korábban kiürült lekváros üvegeket, veszem a madzagot, címkét gyártok, kötözök, dizájnolok...majd őszre szép lassan le is csendesedik. Ez lelkesedés és a láng fokozatos elmúlása nyomonkövethető kamrám tartalmán is; epredzsemek, lekvárok tömkelege csokisan, borsosan, görögösen...épp melyik évben mi volt a kedvenc! Azután néhány üveg málna, feketribizli, illetve szeder-erdei gyümölcsök-őszibarack stb- varriációk..majd nulla üveg sárgabarack és szilva, mert ezekből már sajnos kevés lett és az gyorsan el is fogyott.
A sor most bodzaszörppel indult (a házi szöp mellesleg  nálam az idei sláger, lesz még belőle több recept is), ebből adódóan lett bodzás eperlekvár is.
Ízre finom, mégis ütősebb ízhatás vártam ettől a kombinációtól, lehet, hogy nem tettem bele elég bodzavirágot?

Bodzás eperlekvár


Hozzávalók: 1,5 kg eper, 250 g befőzőcukor (3:1), 250 g kristálycukor, 1 citrom leve, 5-6 bodzavirág
Mennyisége:  3 x 400 ml

A megtisztított epreket tegyük egy lábosba, öntsük rá a kristálycukrot és egy éjszakán át lefedve pihentessük. Másnap adjuk hozzá a befőző-cukrot, a bodzavirágot, citromlevet és állandó kevergetés mellett forraljuk fel.  A kész  lekvárt öntsük  tiszta üvegekbe. Zárjuk le szorosan a tetejét, állítsuk egy percre a feje tetejére.Száraz dunsztban(kosár, újságpapír, takaró) hagyjuk kihűlni.

2 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

nagyon szeretjük! Még egy kis mentát és citromfüvet is szoktam beletenni!

Marmalade írta...

Én sajnos nem túl gyakran jutottam eddig bodzához!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails