2010. december 25., szombat

Mákos gőzgombóc

Guba helyett  gőzgombóc volt a Karácsonyi ebéd, tegnap.Vanília sodóval, porcukros mákkal nyakon öntve, még a válogatós lánykám is befalt belőle.Végre ismét lekerült a bambuszpárolóm a kamra polcáról - ritkán használom, pedig szeretem. És milyen jól lehet rajta gőzölni a gombócokat! Sokkal elegánsabban, mintha konyharuhát kellett volna a lábos fölé kifeszítenem!

Mákos gőzgombóc


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 g friss élesztő, 2 dl tej, 1 tojás, 3-4 evőkanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj.

1./ Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejbe, majd öntsük a liszt közepébe vályt mélyedésbe. 
2./ Adjuk hozzá a cukrot, a tojást, az olvasztott vajat és robotgéppel jól dolgozzuk össze. 
3./ Meleg helyen pihentetve,  hagyjuk a duplájára kelni.(kb. egy óra)Ekkor formázzunk belőle golflabda méretű gombócokat. (8-10 darab) Letakarva pihentessük ismét.
4./ Egy nagy lábosba tegyünk fel vizet forralni és tegyük rá a bambuszpárolót. Tegyünk rá 5 gombócot és lefedve gőzöljük. A gombóc szépen zsemle méretűre nő és jól átsül.
5./ Tálaljuk vaníla sodóval, porcukros mákkal.

Minden kedves olvasómnak, barátaimnak Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails