2010. május 3., hétfő

Török, görög egy asztalnál

A klasszikus görög szirupos édességek közé tartozik bár nem véletlen, hogy a törökországhoz szomszédos makedón területek alapédessége. Neve is török eredetű, egy 15-16. században élt oszmán ínyenc költő, Revani nyomdokán. Így mindkét nép gasztrokultúrájában fellelhető a sütemény

Görögország földjeit is jó néhány hódító nép megjárta, de északon a süti elnevezését a törökök kivonulása után is megtartották. Délen gyakoribb a Ravani elnevezés.

Én most a török verziót dolgoztam fel, Burcu receptje alapján. A görögök több vajat és több lisztet tesznek bele, a búzadara rovására én pedig most egy kifejezetten grízes összhatásra vágytam.

Revani


Hozzávalók atésztához: 2/3 bögre búzadara, 1/3 bögre liszt, 5 tojás, különválasztva, 2/3 bögre cukor, fél narancs leve.
A sziruphoz: 2 bögre víz, 2 bögre cukor, fél citrom leve.

A tésztához válasszuk külön a tojásokat. A fehérjét a cukor felével verjük fel kemény habbá.
A tojássárgáját dolgozzuk össze a cukor másik felével. Adjuk hozzá a búzadarát, a lisztet, a narancs levét és forgassuk bele a tojáshabokat.
Öntsük a masszát nagyobb vajjal, liszttel kikent tepsibe és 170 fokra előmelegített sütőbe 25 perc alatt megsütjük.
Közben forraljuk fel a szirup hozzávalóit.
A langyos sütit szeleteljük fel és locsoljuk meg a meleg sziruppal.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails