2008. április 6., vasárnap

Magyar ízek: Borsos tokány (VKF!XIV.)


Sikerült úgy összezsúfolni a tennivalóimat, hogy alig van időm még magamra is. De a VKF! Maci által meghirdetett fordulóját ezúttal ki nem hagynám.
Az igaz, hogy most már a határidők miatt túltengő feszültségemben kiborítom az egész családomat, de ha nincs határidőm, akkor meg azért.
 Szóval magyaros ízek. Ezeken nőttem fel, anyukám csodálatosan tudja elkészíteni a magyar konyha remekeit. És számomra is egy jó kis csirkeaprólék-leves, paprikás csirke kovi ubival, vagy a tojásos nokedli a non plusz ultra. Imádom a krumplistésztát, a mátrai borzast, de még a pacalpörköltet is.

 Amikor bajor rokonaink látogatnak hozzánk biztos, hogy kerül az asztalra  gulyásleves, vagy Jókai bableves, pincepörkölt, esetleg paprikás csirke, vagyis a magyar konyha nem túl lightos fogásai. De érdekes módon még a fittségét, súlyát és egészségét megszállottan őrző 70 éves Lizi nénikém is kitunkolja az utolsó falatokat. Anyu pincepörköltje isteni; vörösborból és kétféle hús (sertés-és marha) összefőzésével készül. Úgyhogy ezekkel a klasszikus hazai ételekkel itthon én már nem is próbálkozom.
Viszont nagy kedvenc lett nálunk az utóbbi években a szűzpecsenye Budapest raguval, vagy a borsos tokány.

 Borsos tokány (Tokány au poivre)

 A tokány, mint étel főleg a magyar konyhában szerepel. Nem is nagyon fordítják máshogy, vagy, ha igen, akkor talán a sautè a la hongroise, vagy hungarian stew névvel lehetne illetni. De szerintem felesleges. Csíkokra vágott húsból, pirított hagymából, fokhagymából, paradicsompüréből és fűszerekből áll.

 
Hozzávalók ezúttal:
60 dkg fehérpecsenye, 1 evőkanál mangalica zsír, 2 fej vöröshagyma, 3 duci gerezd fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, só, bors (tarkabors frissen őrölve, zúzva), egy csipetnyi őrölt kömény, vörösbor (kb. 1-1, 5 deci).

Köret: szalmaburgonya.

 Előkészületek: A húst 3-4 centis csíkokra vágom, a vöröshagymát apróra vágom.

 A mangalica zsíron az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom. Rászórom a húst és gyakori kevergetés mellett zsírjára pirítom. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, a törött borsot, a köményt és megsózom, majd felöntöm egy kevés vízzel.
A továbbiakban szakaszosan párolom, mindig egy kevés vizet aláöntve. Mikor a hús, már majdnem puhára párolódik (kb. 1, 5 óra múltán) ismét zsírjára pirítom, hozzáadom a paradicsompürét, felöntöm egy nagyon kevés vízzel és a borral. Lassan készre és sűrűre párolom.

Körete: hasábburgonya, de a sós burgonya is illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails