2008. április 10., csütörtök

Csokis béles



Ez egy NLC-s fórumról származó gyöngyszem, ilyen módon roppant nehéz a valós eredetét fellelni. Ha jól emlékszem én Sherpa tollából olvastam róla, mint Ükmamám csoki-bélese. De ezen a néven, még más oldalakon is megtalálható. Csak ajánlani tudom mindenkinek, nálunk egy hét alatt kétszer is megsütésre került.  Igazán omlós, rendkívül ízletes és rövid idő alatt összeállítható fogás.

Csokis béles

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél marék cukor (nálam 2-3 evőkanál), tejföl (ez nálam kb. 3 evőkanál volt.)
A töltelékhez:  25 dkg porcukor, 6 tojás, 15 dkg puhított csoki (nálam 7 dkg étcsoki, + 2 evőkanál keserő kakaópor), 15 dkg darált dió.

A puha vajat a liszttel elmorzsolom és hozzákeverem a tojássárgáját, a cukrot, és a tejfölt is. Könnyű tésztává gyúrom. Fél órára hűtőszekrénybe teszem.
A 6 tojást szétválasztom és a fehérjéket 1 evőkanál porcukorral kemény habbá verem.( összesen 7 tojásfehérjét, mert hozzáadom azt, ami a tésztájából kimaradt.)

A töltelékhez a porcukrot habosra keverem a tojások sárgájával. Majd hozzáadom a mikróba felolvasztott étcsokit, (+ kakaóport), a darált diót és beleforgatom a tojások keményre felvert habbját.
A tésztát kettéosztom, kinyújtom és felével kibélelek egy közepes méretű vajjal, liszttel előkészített tepsit. Ráöntöm a tölteléket, majd befedem a maradék tésztával. Egy-két helyen villával átszurkálom és nagyjából 180 fokon 35-40 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails