2008. január 9., szerda

Gyógyító italok (tea-mix)


Tegnap óta erős immunerősítésben vagyok, küzdök az elemekkel, hogy a kezdődő influ-érzetet elfojtsam magamban. Folyamatosan nyelem a viaminokat: C-vitamint kapszulában, C-vitamint természetes formájában (mandarin, citromlé, narancs, savanyúkáposzta),1 kiskanál propolisz és tengernyi gyógyteát.

 Alapjában véve nagy gyógytea kotyvasztó és fogyasztó vagyok, már ha nem felejtem el. De ha megfeletkezem róla és jön az itt fáj, ott fáj, rossz közérzet stb időszaka, akkor már rohanok is a konyhába összeállítani a „fűben, fában orvosságot”, az aktuális egyveleget.

Leggyakrabban talán az úgynevezett női teákat szoktam kúraszerűen igénybe venni karbantartás, megelőzés, és gyógyítás végett. És fanyar íze ellenére hiszek a cickafark-palástfű páros jótékony erejébe.

Most bemutatok 3 sláger-teát a konyhámból:


Csipkebogyó-bodza, az immunerősítő

Ehhez kivételesen filteres teákat használok, többnyire azért, mert ez idáig elsősorban csak a gyerek fogyasztotta.

Tipp: Csak is mézzel (isten ments cukorral) ízesítem és kevés frissen facsart narancslével felturbózom.

 Borsmenta-citromfű, a frissítő


1-1   kiskanál teafüvet leforrázok 3-4 deci forró vízzel, 10-15 percig állni hagyom, majd leszűröm, kevés mézzel ízesítem.

Érdekes módon ezt legutóbb méregtelenítő keverékként ajánlotta valaki a tévében, pedig inkább frissítő, élénkítő hatása erőteljes. Hurutos, meghüléses beteg gyógyítsára és lázcsillapítására is alkalmas hársfateával, vagy kakukkfűteával és kevés frissen facsart citromlével kiegészítve.

 Cickafark-palástfű, a női tea


1-1 kiskanál teafüvet leforrázok 3-4 deci forró vízzel, 10-15 percig állni hagyom, majd leszűröm, kevés mézzel ízesítem és a nap folyamán elkortyolgatom ezt a sötétzöld színű, fanyar teát.

Ha aromásabb és színesebb italt akarok, akkor hiszkuszvirágot is áztatok bele, ettől bordósabb árnyalatot kap a tea. De a hibiszkusz csak az esztétikumra hat, a belső szervekre nem annyira.

Tipp: Fokozza az ízhatását ha a méz helyett egy kiskanál áfonyaszörppel édesíted.

Hogy Maria Trebent idézzem, nem szó szerint, minden nőnek napi gyakorisággal kellene innia ebből a keverékből, annyira hatásos a petefészek és a méh bajaira, vagy éppen azok megelőzésére. Hölgyeim hát rajta, ezen ne muljon!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails